Portfolio

Kiosk, Buurtweg 116 in Wassenaar

Kiosk, Buurtweg 116 in Wassenaar

Projectnaam: Kiosk, Buurtweg 116 in Wassenaar
Opgave: restauratie
Bestemming: nader te bepalen

In opdracht van de gemeente Wassenaar is de kiosk verplaatst en gerestaureerd. Wij hebben de plannen daartoe opgesteld en de uitvoering ervan begeleid. De restauratie van het houtwerk lag in de deskundige handen van Burgy Bouwbedrijf uit Leiden. Het project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

De kiosk betreft een voormalig ‘Peeman keetje’ uit 1908. Limonadefabriek en drankenhandel Peeman uit Nijmegen, gaf opdracht tot het ontwerpen en plaatsen van dit soort keetjes. Door de grote alcoholproblematiek in de steden begin 1900, werd verkoop van water en limonade gepromoot. Met de keetjes of kiosken kon men met name arbeiders bereiken met de verkoop van non-alcoholische dranken op straat.

Verspreid over het land, stonden rond de eeuwwisseling meer dan 45 van deze houten keetjes. Deze waren door de Scheveningse architect F.A. Koch (1864-1935) in chaletstijl ontworpen. In Wassenaar staat het laatst bekende exemplaar hiervan dat dan ook tot Rijksmonument is aangewezen.

Het keetje in Wassenaar is weer voorzien van alle oorspronkelijke ornamenten zoals de houten ‘franje’ aan de dakrand, de bewerkte balkenstructuur in de gevels, schuiframen, houten rolluiken en het torentje. Het interieur heeft haar oorspronkelijke uitstraling weer gekregen door houtimitatie of kamwerk terug te brengen.
Met de restauratie is het onderscheid tussen de latere uitbreiding aan de achterkant en het oorspronkelijke keetje beter afleesbaar gemaakt door de uitbreiding soberder uit te voeren.

Op dit moment zoekt de gemeente Wassenaar een nieuwe invulling voor dit gerestaureerde monument. De verdere afwerking van het interieur en van het omliggende terrein wacht op de nieuwe gebruiker.

1e 5 foto’s zijn genomen door fotograaf Arjen Veldt.

Categorie: