Portfolio

Kasteel Biljoen, Velp

Projectnaam: Kasteel Biljoen, Velp
Opgave: modernisering kasteel
Opdrachtgever: Geldersch Landschap en Kasteelen
Bestemming: bewoning

Kasteel Biljoen ligt op het 162 hectare grote landgoed Biljoen tussen Velp en Rheden, in het overgangsgebied tussen de Veluwe en de IJssel. Kasteel Biljoen is een in oorsprong 16de-eeuws kasteel, bestaande uit een massief, vierkant bouwwerk met vier ronde hoektorens, omringd door een gracht. Voor het gebouw staat een koetshuis uit de vroege negentiende eeuw. In 2008 werd dit unieke culturele erfgoed door Geldersch Landschap en Kasteelen in zijn geheel verworven , zodat het in zijn oude glorie kan worden hersteld en ten behoeve van de gemeenschap bewaard blijft.

Na het overlijden van de laatste eigenaar, de heer J.H.W. Lüps, werd het huis door de rentmeester namens de erven te koop aangeboden. In het testament van de heer Lüps is bepaald dat het kasteel en het landgoed als één geheel moet blijven, daarnaast is ook bepaald dat het kasteel privé bewoond moet blijven.

Het huis is geschikt gemaakt voor een volgende periode van particuliere bewoning. Architectenbureau Prent heeft de plannen opgesteld voor deze modernisering en voerde directie met GLK.