Portfolio

Binnenhaven, Wageningen

Binnenhaven, Wageningen

Projectnaam: Binnenhaven, Wageningen
Opgave: verbouwing entree voormalige bibliotheek
Opdrachtgever: Bouwfonds ontwikkeling B.V.
Bestemming: kantoor en horeca

Het nieuwe laboratorium voor Entomologie (1961) en Fytopathologie (1967) van architect Jan Wiedijk is een voorbeeld van de afwijkende bouwstijl die onder J.J. Vegter tot stand kwam, een exponent van het “Nieuwe Bouwen”.

Het Entomologie laboratorium was voorheen in gebruik door de Universiteit van Wageningen. Inmiddels is een groot deel gesloopt om plaats te maken voor woningbouw (voor meer informatie zie de verwijzing naar Nieuw Kortenoord elders op deze site onder Links). Een deel van het laboratoriumgebouw, de voormalige bibliotheek, is echter behouden.

Het grote mozaïek van kunstenaar Leo Schatz in het voormalige centrale trappenhuis van het faculteitsgebouw vormt nu de prominente entree van het gebouw waarvoor nog een nieuwe bestemming gezocht wordt. Te denken valt aan kantoorruimtes op de verdieping die ontsloten worden door de nieuwe trappartij.

In het nieuwe ontwerp hebben wij een grote luifel en trap ontworpen als verwijzing naar de oorspronkelijke entree van het faculteitsgebouw. Het mozaïek, dat na 50 jaar nog in perfecte conditie is, wordt beschermd door de grote luifel.