Portfolio

Ateliers Dooyewaardstichting, Blaricum

Ateliers Dooyewaardstichting, Blaricum

Projectnaam: Kunstenaars-ateliers, Blaricum
Opgave: restauratie en verplaatsing ateliers
Opdrachtgever: Dooyewaard stichting
Bestemming: kunstenaars-ateliers

Architectenbureau Prent heeft voor dit project de restauratie van de ateliers en de uitwerking en begeleiding van de nieuwbouw (kelders) verzorgd. De oorspronkelijke plannen waren van de hand van architect Ongering uit Blaricum.

Op een terrein tussen de Eemnesserweg en de Schapendrift in Blaricum bevinden zich drie houten hutten (ateliers), alle oorspronkelijk afkomstig van elders en hier door kunstenaar Theo Lohmann geplaatst. Twee van de ateliers waren in de loop der tijd middels verschillende aanbouwen vergroeid tot één geheel. Ondanks dat de ateliers nog wel in gebruik waren bij diverse kunstenaars, waren zij nodig aan restauratie / renovatie toe. Daarbij is besloten de ateliers weer in authentieke staat terug te brengen en te verplaatsen richting de Eemnesserweg. Bovendien zijn ze voorzien van een onderkeldering, t.b.v. vergroting en verbetering van het woon- en werkcomfort. De ateliers zijn in hun geheel over rollerbanen verplaatst naar hun nieuwe positie op de nieuwe kelders. De ateliers voldoen momenteel weer aan de eisen van deze tijd en zullen opnieuw in gebruik worden genomen door jonge, talentvolle kunstenaars die hier met een stipendium mogen wonen en werken.

De ateliers dragen de namen La Petite Espinette, Mondriaan en Hart Nibbrig, ook wel bekend als het Theo Lohmann-atelier. Het Mondriaan-atelier draagt niet zomaar de naam van deze beroemde kunstenaar. In de zomer van 1917 heeft hij in dit atelier, toen nog het ‘Huisje de Vries’ genaamd, gewerkt. Één van zijn zelfportretten is in dit atelier gemaakt; de wandbespanning op de achtergrond van dit zelfportret is bij de restauratie teruggebracht.

Kijk voor meer informatie over de ateliers en hun restauratie op www.dooyewaardstichting.nl.