Architectenbureau Prent

Cuypers-pastorie, Kranenburg

Pastorie en kerkProjectnaam: Cuypers-pastorie, Kranenburg

Opgave: interne verbouw

Opdrachtgever: particulier

Bestemming: woongroep

De pastorie en RK-kerk St. Antonius van Padua in Kranenburg zijn één van de vroegste ontwerpen van architect P.J.H. Cuypers. Kerk en pastorie werden grotendeels gebouwd van schenkingen van de familie Van Dorth, woonachtig op het nabij gelegen Huis Medler. Met de bouw van de kerk, ontworpen in 1855, werd in 1856 aangevangen. In 1867 werd de kerk gewijd en werden de oude kerk en pastorie afgebroken. In dat jaar werden ook de eerste werkzaamheden voor de bouw van de betreffende pastorie aangevangen.

Voor de meest recente werkzaamheden was het huis door de vorige eigenaren in de periode 2003-2007 al geheel gerestaureerd en geschikt gemaakt als woonhuis met twee B&B kamers met eigen sanitair op de verdieping. De zolder en de vertrekken op de begane grond van het achterhuis waren daarbij nog niet in gebruik en ook niet voor gebruik geschikt gemaakt.

T.b.v. een woongroep is het huis nu geschikt gemaakt met 5 appartementen met een zelfstandige sanitaire groep, waarvan twee appartementen met een entresol op de zolder. Hiervoor is de zolderverdieping met dak geheel geïsoleerd en voorzien van daklichten. De gemeenschappelijke keuken en eetkamer zijn in het achterhuis ondergebracht. De bestaande woonkamers met Cuypers-elementen zijn als gemeenschappelijke ruimten geheel gehandhaafd gebleven. De twee initiatiefnemers waren tijdens de werkzaamheden reeds woonachtig in het huis en hebben een groot deel van de werkbegeleiding gedaan.

Oude keuken voor verbouwingOude keuken voor verbouwingZolder voor verbouwingHuis tijdens de verbouwingBestaande vensters op de zolderVensters in voorzetwand tijdens uitvoering

Wijziging van een schuifvenster in openslaande deuren

Wijziging van een schuifvenster in openslaande deurenZolder met entresol tijdens uitvoeringDak met dakramen    Appartement op de verdieping bijna gereedAppartement op de verdieping bijna gereedSanitaire cel bijna gereedZolder gereedZolder gereedZolder gereed