Architectenbureau Prent

Westelijke tuinmuur Baljuwhuis, Wassenaar

De tuinmuur voor restauratieProjectnaam: Westelijke tuinmuur Baljuwhuis, Wassenaar

Opgave: restauratie tuinmuur

Opdrachtgever: Gemeente Wassenaar

Bestemming: erfafscheiding

De westelijke tuinmuur van het Baljuwhuis heeft een lengte van ca. 60 meter en bestaat uit gedeeltes muur uit verschillende perioden. De oudste stukken dateren uit ca. 1730. Een stuk tuinmuur van ca. 10 meter lang was omgevallen door wortelgroei van vijf essen die vlak langs de muur groeiden. Deze essen waren op dat moment de enige reden die het verder omvallen van de muur verhinderden.

Bij de restauratie van de tuinmuur zijn de essen eerst gedeeltelijk boven de tuinmuur gerooid, de omgevallen tuinmuur werd gestut, en vervolgens in z'n geheel geleidelijk rechtgedrukt met de resterende stammen van de essen als stutten bij het rechtdrukken. Onder de bestaande fundering is een nieuwe verbeterde fundering aangebracht.

De tuinmuur voor restauratieDe tuinmuur voor restauratieDe tuinmuur voor restauratieDe tuinmuur tijdens restauratieDe tuinmuur tijdens restauratieDe tuinmuur na restauratieDe tuinmuur tijdens restauratieDe tuinmuur tijdens restauratieDe tuinmuur na restauratie