Architectenbureau Prent

Dollemansstraat, Baak

De boerderij na renovatieProjectnaam: Dollemansstraat, Baak 

Opgave: renovatie van de boerderij

Opdrachtgever: particulier

Bestemming: woning

 

De boerderij die bestaat uit voorhuis, deel en schuur, heeft tot 2004 nog een agrarische functie gehad. De nieuwe eigenaren wilden het oorspronkelijke karakter van de opstallen en het erf zo veel mogelijk instandhouden.

Bijzonder element in het ontwerp van de deel is de wijze waarop een nieuwe wand achter de kopgevel wordt aangebracht als scheiding tussen buiten- en binnenruimte. Door het naar binnen verplaatsen van de nieuwe wand kan het buitenaanzicht van de Deel onaangetast blijven. Tussen de oude achtergevel en de nieuwe scheidingswand ontstaat een zone waar alle oude onderdelen behouden blijven zoals de lemen vloer, voederbakken, grup en hilde als tastbare herinnering aan hoe het ooit was.

Door grote glasvlakken in de nieuwe scheidingswand krijgt men een spectaculair zicht op de oude onderdelen.

De boerderij na renovatieDe boerderij na renovatieDe boerderij na renovatieDe boerderij na renovatieDe boerderij na renovatieDe boerderij na renovatieDe boerderij na renovatieDe boerderij na renovatie