Architectenbureau Prent

Hackfort, Vorden

Vispassage bij de watermolen (bijna gereed)Projectnaam: Landgoed Kasteel Hackfort, Vorden

Opgave: ontwerp vispassage en verlichting

Opdrachtgever: Vereniging Natuurmonumenten / Waterschap Rijn en IJssel

Bestemming: infrastructuur parkbos

Bij de sluis in de Baakse beek naast de watermolen van het landgoed Hackfort is in opdracht van Natuurmonumenten en het waterschap een vispassage gerealiseerd. Vissen hebben daardoor de mogelijkheid om via de passage verder stroom-opwaarts en -afwaarts te geraken en zo de sluis bij de watermolen, voorheen een barrière, te omzwemmen. Ons bureau mocht daarbij zorgdragen voor het ontwerp en de materialisering van de passage op deze beschermde buitenplaats.

Gekozen is voor uitvoering in cortenstaal, dat door zijn roestvorming een moderne, maar tevens natuurlijke uitstraling heeft. De opgave betrof tevens het vernieuwen van de verlichting van de looproute naar het kasteel (welke de vispassage passeert) en het aanbrengen van verlichting op de parkeerplaats. Er is gekozen voor een subtiele vormgeving in cortenstaal. Op de parkeerplaats is de verlichting uitgevoerd met groen licht, om nachtelijke verstoring voor de dieren te voorkomen. Alle nieuwe verlichting is uitgevoerd met LED-lichtbronnen.

Vispassage tijdens aanlegVispassage tijdens aanlegVispassage tijdens aanlegVispassage tijdens aanlegVispassage inlaatVispassage uitlaatDoorvalbeveiliging langs wandelpad

Doorvalbeveiliging langs wandelpadVispassage bij nachtVerlichting langs wandelpadVerlichting langs wandelpad bij nachtLantaarnpaal parkeerplaatsParkeerplaats bij nachtParkeerplaats