Architectenbureau Prent

De Zeeland, Bergen op Zoom

Luchtfoto de ZeelandProjectnaam: De Zeeland, Bergen op Zoom

Opgave: bouwhistorische verkenning en casco-restauratie

Opdrachtgever: ontwikkelaar

                                                     Bestemming: winkels/retail

Deze voormalige suikerfabriek heeft maar acht jaar als zodanig gefunctioneerd. Na de ontmanteling hebben de fabrieksgebouwen leeg gestaan. Nieuwe eigenaren hebben de gebouwen gebruikt vooral voor tijdelijke opslag van materialen. Het Ministerie van Defensie is de meest aansprekende gebruiker.

De aanwezige bakstenen kolos bestaat uit drie achter elkaar geplaatste hallen, waarvan de twee buitenste bestemd waren voor het productieproces van biet tot ruwe suiker. In de hal daartussen stonden de machinerieën opgesteld die alle aandrijvingen voor het productieproces verzorgden. Ook werd hier het onderhoud aan de machines gedaan tussen de “bietencampagnes” door. Aan de hand van de enkele aanwezige sporen en wat fotomateriaal kon het hele productieproces in de hallen worden gereconstrueerd.

Ten behoeve van de opslag (door defensie) zijn de meeste gevelopeningen dicht gemetseld of zodanig gebarricadeerd dat binnenkomen niet eenvoudig is.

Voor de casco-restauratie worden van de twee buitenste hallen de meeste openingen juist geopend en worden de gevels hersteld. De daken worden geïsoleerd en waterdicht gemaakt. Daarna worden de hallen verder ingedeeld in winkel-units. De tussenhal wordt ingericht als een entreegebied voor de nieuwe indeling van de bestaande hallen.

UitvoeringUitvoeringUitvoeringUitvoeringUitvoeringUitvoeringUitvoeringUitvoeringUitvoeringVisualisatie (bron: Mies architectuur)0013Visualisatie (bron: Mies architectuur)